#wszechmocne

Justyna Kosmala - królowa warszawskiej gastronomii

Autor: ALLE / Data: 31.08.2023
Justyna Kosmala

Justyna Kosmala stworzyła najbardziej klimatyczne miejsca w Warszawie. Jest współzałożycielką kultowego Charlotte, Wozowni oraz Lupo, które przyciągają gości niezależnie od pory dnia i nocy. Kluczem do jej sukcesu nie jest jednak tylko pyszne jedzenie. Kosmala wie, jak ważny jest lokal i design.

Zaczynała od bycia "panią z urzędu". Dziś jest jedną z najpopularniejszych restauratorek w Polsce, która nie przestaje zaskakiwać pomysłami na kolejne, wyjątkowe miejsca na mapie polskich miast. Justyna Kosmala to prawdziwa kobieta sukcesu. Jest współwłaścicielką francuskiego bistro Charlotte z ośmioma lokalizacjami w Warszawie, Krakowie i Wrocławiu, baru Wozownia oraz włoskiej restauracji Lupo Pasta Fresca.

Francja w sercu, Włochy na talerzu

"Bardzo lubię ten początkowy czas związany ze znalezieniem lokalu i miejsca. To właśnie te elementy mają największy wpływ na dalsze tworzenie konceptu" - napisała Justyna Kosmala w jednym z postów na swoim profilu na Instagramie, gdzie poinformowała o otwarciu nowego lokalu Charlotte na krakowskim Kazimierzu.

Ósmy lokal Charlotte jest jej ostatnim "dzieckiem". Choć początkowo skupiała się na kuchni francuskiej (z której słynie Charlotte), od pewnego czasu w jej bistro znajdziemy także kuchnię żydowską i aszkenazyjską. Wozownia to przede wszystkim bar z brunche'ami, tapasami oraz koktajlami.

Lupo Pasta Fresca, które stworzyła z siostrą Basią Klosińską i jej partnerem Filipem Latnerem, to odrobina Mediolanu w sercu Warszawy - z ręcznie robionym, świeżym makaronem i włoskimi deserami. Bez pizzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Wyróżnij się albo zgiń, czyli jak Instagram pociąga za sznurki warszawskich restauracji

Smak, klimat, design

Tworząc nowe miejsca, Justyna Kosmala stawia nie tylko na smak. Z ponad 12-letniego doświadczenia w gastronomii wie, że na sukces danego lokalu wpływa także jego klimat i design. Nie wybiera jednak topowych lokalizacji. Lubi ryzyko i ufa swojemu instynktowi.

- To, że jest się pierwszym, że coś kreujesz i to się uda - jest lepiej zapamiętane - powiedziała w wywiadzie dla portalu horecanet.pl.

W kwietniu 2023 roku Justyna Kosmala trafiła do prestiżowego grona top 50 restauratorów według FORBES & FOR, czyli najlepszych restauratorów w Polsce.

Justyna Kosmala jest nominowana w kategorii #Wszechmocne w biznesie.