Sylwia Majcher - gotuje, nie marnuje
Czy kuchnia zero waste w polskich warunkach jest możliwa? Sylwia Majcher udowadnia, że nic nie stoi temu na przeszkodzie. Propagatorka niemarnowania żywności nie tylko świetnie gotuje, ale pokazuje też, jak zmiany klimatyczne wpływają na nasze życie.
Dbanie o środowisko jest niezwykle ważne. Od tego zależy przyszłość kolejnych pokoleń. Osoby interesujące się tym tematem wiedzą, że działania na szerszą skalę i tak zostały rozpoczęte za późno. Nie oznacza to jednak, że wszystko stracone.
Wśród osób, które dbają o naszą planetę i przybliżają temat zmian klimatycznych jest Sylwia Majcher. Autorka pięciu bestsellerów i internetowa propagatorka korzystnych, ekologicznych (a przy okazji ekonomicznych) trików.
Sylwia Majcher - #Wszechmocna dla planety
Edukatorka ekologiczna prężnie działa w mediach społecznościowych. Często też można ją zobaczyć w programach śniadaniowych znanych stacji. Nieraz doradzała ich widzom, w jaki sposób nie marnować jedzenia np. po świętach wielkanocnych.
- To jest może kontrowersyjne stwierdzenie, ale jedzenie było tanie i wciąż bywa tanie, jeśli kupujemy produkty kiepskiej jakości. To spowodowało, że sporo jedzenia wyrzucaliśmy. Pokazują to też badania, bo ponad 60 proc. żywności, a jest to prawie pięć milionów ton, marnuje się w naszych domach. To my jesteśmy odpowiedzialni za te największe straty - mówiła w rozmowie z "Gazetą Wyborczą" pod koniec 2023 roku.
Na Instagramie Sylwii Majcher znajdziemy wiele przepisów w duchu zero waste, ale też mnóstwo cennych porad dotyczących np. nawyków, dzięki którym zaoszczędzimy energię, grafik informujących o zmieniającym się klimacie, czy też wyjaśniających, czym jest tzw. zielony ład.
Pozostałe nominowane w tej kategorii możesz poznać TUTAJ.