Zuzanna i Magda Rzymanek - wegańska rewolucja w Polsce
Zuzanna i Magda Rzymanek, znane jako Wege Siostry, dzięki swojej pasji do gotowania i ekologii zrewolucjonizowały kuchnię wegetariańską i wegańską w Polsce. Ich alternatywa dla tradycyjnego sera z nerkowców zdobyła uznanie wielu smakoszy. Oto nominowane w kategorii #Wszechmocne w biznesie.
Zuzanna i Magda Rzymanek - #Wszechmocne w biznesie
Zuzanna Rzymanek rozpoczynała swoją przygodę z gastronomią bez doświadczenia. Po siedmiu latach pracy przy produkcji seriali telewizyjnych postanowiła odmienić swoje życie. Z zamiłowania do podróży i gotowania, Zuzanna wybrała się na kulinarne odkrycia do Azji, a następnie przeniosła się do Australii, gdzie zaczęła pracować w kuchni. Tam zdobyła pierwsze doświadczenia kulinarne.
Podczas pracy w kuchni jednej z warszawskich restauracji Zuzanna po raz pierwszy eksperymentowała z przygotowywaniem serów z orzechów. Pierwsze "serki" powstawały w kuchni jej mamy, ale szybko zdobyły uznanie innych. Magda, starsza siostra Zuzanny, mając żyłkę biznesową, zdecydowała się zainwestować w ten pomysł. Tak powstały Wege Siostry.
- Kiedy w pracy padł pomysł, żeby do menu wprowadzić deskę serów wegańskich, stwierdziłam: ja chcę spróbować. I tak się zaczęło. Miałam wtedy 32 lata, moja siostra jest 3 lata starsza - mówiła Zuzanna w rozmowie z WP Kobieta.
Innowacyjne produkty
Wege Siostry znane są z produkcji alternatyw dla sera na bazie orzechów nerkowca, które poddają fermentacji w sposób przypominający tradycyjne procesy serowarskie. Produkty te mają wysokie walory smakowe i są ręcznie robione, co przekłada się na ich jakość.
- Nasze sery mają okrągłą formę jak camembert, natomiast w konsystencji są bardzo kremowe, choć można je pokroić – opowiadała Zuzanna w rozmowie z dziennikarką WP.
Sukces biznesowy sióstr został zauważony także przez branżę. Opakowania ich produktów, zaprojektowane przez zaprzyjaźnione studio projektowe, zdobyły nagrodę na festiwalu designu w Łodzi. Kolejne inwestycje pozwoliły im na rozszerzenie działalności i przenoszenie się do coraz większych lokali produkcyjnych.
Pomysł Wege Sióstr narodził się nie tylko z pasji do gotowania, ale i z troski o środowisko. Produkcja roślinnych serów w ich opinii to krok w stronę zmniejszenia negatywnego wpływu przemysłowej produkcji mięsa i mleka na naszą planetę. Roślinna kuchnia odciąża naszą planetę, za to produkcja przemysłowa mięsa i mleka jej nie pomaga – podkreślają siostry.
Sery stworzone przez siostry dostępne są w dyskontach oraz popularnych sieciach sklepowych. Biznes ten rozwija się z każdym rokiem, zyskując rzesze zadowolonych klientów i zwiększając asortyment.
Pozostałe nominowane w kategorii #Wszechmocne w biznesie poznasz TUTAJ.